Πέμπτη, 9 Οκτωβρίου 2008

Μαζικές εισροές κεφαλαίων στην Ελλάδα από Ευρωπαίους και εφοπλιστές

Με καταφύγιο δείχνει να μοιάζει η Ελλάδα για τους ξένους μετά τις τελευταίες αρνητικές εξελίξεις στον παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό τομέα. Καταθέσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων από την Ευρώπη έχουν προορισμό τις ελληνικές τράπεζες τις τελευταίες ημέρες, μετά την πολιτική δέσμευση της κυβέρνησης για εγγύηση του συνόλου των αποταμιεύσεων, αλλά και τα ελκυστικά επιτόκια στις προθεσμιακές καταθέσεις.
Υπολογίζεται ότι από τις αρχές του έτους έχουν «εισαχθεί» περισσότερα από 850 εκατ. ευρώ στα ταμεία μεγάλων ελληνικών τραπεζών από αλλοδαπές καταθέσεις που προέρχονται από την Ευρωζώνη, ενώ μόνο το τελευταίο δίμηνο έχουν μετακινηθεί περί τα 200 εκατ €. Τα ποσά αυτά αναμένεται ότι θα αυξηθούν σημαντικά.
Ενώ παρατηρείται σημαντική εισροή καταθέσεων από κεφάλαια Ελλήνων εφοπλιστών, που θέλουν αξιοποιήσουν τα επιτόκια της τάξης του 6%-6,50%, που προσφέρουν οι Ελληνικές τράπεζες στους λογαριασμούς προθεσμίας.
Την αυξητική τάση καταγράφει και η Τράπεζα της Ελλάδος. Με βάση τα στοιχεία της ΤτΕ μέχρι τον Ιούλιο του 2008, οι καταθέσεις μη Ελλήνων κατοίκων της Ζώνης του Ευρώ σε εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα έφθαναν τα 1,7 δισ. ευρώ και ήταν αυξημένες κατά 180% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι: από τον Δεκέμβριο του 2007 οπότε οι εισροές καταθέσεων ήταν 841 εκατ. ευρώ, τα ποσά έχουν υπερδιπλασιαστεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Στείλτε μας οτιδήποτε θέλετε να δημοσιευθεί στο Free Remark. Σχόλια, αναλύσεις, παράπονα, έκφραση γνώμης για όλα τα θέματα που σας απασχολούν, κοινωνικά, οικονομικά, πολιτικά.
Γίνετε εσείς οι αρθρογράφοι. Στείλτε την αποψή σας στο e-mail efstathios7@hotmail.com
Ας φτιάξουμε την πρώτη διαδικτυακή ''εφημερίδα'' με συντάκτες όλους εμάς. Τους ενεργούς πολίτες.