Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2008

Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι της πτώσης των επιτοκίων

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αποφάσισε χθες να μειώσει κατά μισή ποσοστιαία μονάδα (0,5%) το επιτόκιο δανεισμού.
Η υποχώρηση του βασικού παρεμβατικού επιτοκίου της ΕΚΤ στο 3,75% από 4,25% αναμένεται να ανακουφίσει περίπου 900.000 δανειολήπτες στην Ελλάδα.
Ενδεικτικά, για ένα δάνειο ύψους 200.000 ευρώ και διάρκεια αποπληρωμής τα 20 χρόνια, η μηνιαία δόση είναι πλέον μικρότερη κατά 50 ευρώ. Αν η διάρκεια αποπληρωμής είναι τα 25 χρόνια, τότε η μηνιαία δόση ελαττώνεται κατά 60 ευρώ.
Ωστόσο, δεν είναι όλοι κερδισμένοι.
Τα οφέλη της σημερινής μείωσης αναμένεται πρώτα και κύρια να καρπωθούν όσοι έχουν δάνεια, τα οποία είναι συνδεδεμένα με το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ.
Αντίθετα, όσα δάνεια (π.χ. καταναλωτικά, στεγαστικά ή πιστωτικές κάρτες) είναι συνδεδεμένα με το επιτόκιο διατραπεζικού δανεισμού (Euribor), αναμένεται να δουν τη δόση τους αυξημένη. Ο λόγος είναι ότι η τρέχουσα κρίση έχει πλήξει την εμπιστοσύνη της μιας τράπεζας στην άλλη με συνέπεια να δανείζουν με υψηλότερο επιτόκιο οδηγώντας το Euribor σε επίπεδα-ρεκόρ.
Σε αυτό το πλαίσιο, εκτιμάται ότι περίπου 600.000 Έλληνες θα επιβαρυνθούν εξ αιτίας της ανόδου του Euribor, ενώ πάνω από 400.000 αναμένεται αν ανέλθουν οι οικογένειες που θα αντιμετωπίσουν αυξημένες δυσκολίες για να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Στείλτε μας οτιδήποτε θέλετε να δημοσιευθεί στο Free Remark. Σχόλια, αναλύσεις, παράπονα, έκφραση γνώμης για όλα τα θέματα που σας απασχολούν, κοινωνικά, οικονομικά, πολιτικά.
Γίνετε εσείς οι αρθρογράφοι. Στείλτε την αποψή σας στο e-mail efstathios7@hotmail.com
Ας φτιάξουμε την πρώτη διαδικτυακή ''εφημερίδα'' με συντάκτες όλους εμάς. Τους ενεργούς πολίτες.