Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2008

Η δίκη της Εργκενεκόν στην Τουρκία

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθούν τα τουρκικά ΜΜΕ την -κατά πολλές έννοιες- «ιστορική» δίκη της ακροδεξιάς ομάδας «Εργκενεκόν», τα μέλη της οποίας κατηγορούνται ότι προετοίμαζαν πραξικόπημα με σκοπό την ανατροπή της κυβέρνησης Ερντογάν.
Υπενθυμίζεται ότι το 2.455σέλιδο κατηγορητήριο περιλαμβάνει τον σχεδιασμό δολοφονιών και την τοποθέτηση εκρηκτικών μηχανισμών εναντίον πολιτικών και διανοούμενων, με στόχο την κλιμάκωση της κοινωνικής έντασης σε σημείο που να καταστεί αναγκαία η παρέμβαση του στρατού. Μεταξύ των διασημότερων στόχων του δικτύου ήταν ο νομπελίστας συγγραφέας Οχράν Παμούκ, ενώ τα μέλη της ακροδεξιάς ομάδας κατηγορούνται και για τη δολοφονία δικαστή του Ανώτατου Δικαστηρίου τον Απρίλη του 2006, η οποία είχε χρεωθεί αρχικά στους ισλαμιστές.

Η ύπαρξη της οργάνωσης ήρθε στο φως τον Ιούνιο του 2007, όταν οι αστυνομικές δυνάμεις εντόπισαν 27 χειροβομβίδες στην κατοικία ενός απόστρατου αξιωματικού στην Κωνσταντινούπολη, γεγονός που άνοιξε τον δρόμο για μια σειρά άλλων, πολύ πιο συγκλονιστικών ανακαλύψεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Στείλτε μας οτιδήποτε θέλετε να δημοσιευθεί στο Free Remark. Σχόλια, αναλύσεις, παράπονα, έκφραση γνώμης για όλα τα θέματα που σας απασχολούν, κοινωνικά, οικονομικά, πολιτικά.
Γίνετε εσείς οι αρθρογράφοι. Στείλτε την αποψή σας στο e-mail efstathios7@hotmail.com
Ας φτιάξουμε την πρώτη διαδικτυακή ''εφημερίδα'' με συντάκτες όλους εμάς. Τους ενεργούς πολίτες.