Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2008

Το ελληνικό «σχέδιο διάσωσης» του χρηματοοικονομικού συστήματος

Το ελληνικό «σχέδιο διάσωσης» του χρηματοοικονομικού συστήματος θα κινηθεί στις κατευθυντήριες γραμμές που καθόρισαν οι 15 ηγέτες της Ευρωζώνης την Κυριακή στο Παρίσι μετά την πρόταση του Βρετανού πρωθυπουργού κ. Γκ. Μπράουν. Έως τα 28 δισ. ευρώ θα φτάσει το σχέδιο στήριξης της ελληνικής κυβέρνησης για τις τράπεζες όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης. Από αυτά η άμεση χρηματοδότηση αφορά 6 δισ. ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα 22 δισ. ευρώ είναι το ύψος της εγγύησης που παρέχει το δημόσιο στο τραπεζικό σύστημα. Ως εκ τούτου  το ποσό που καλείται να δεσμεύσει το υπουργείο Οικονομίας χωρίς να είναι ακόμα ξεκάθαρο αν θα το εκταμιευτεί άμεσα ή αν θα καταβληθεί μόνο αν προκύψει κάποια ανάγκη ανέρχεται στα 6 δισ. ευρώ.

Τα μέτρα
1. Εγγύηση του δημοσίου για τα δάνεια στη διατραπεζική αγορά.
2. Κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών, με το δημόσιο να λαμβάνει ως αντάλλαγμα
προνομιούχες μετοχές.
3. Αλλαγές στα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα ώστε οι αξίες στα τραπεζικά
χαρτοφυλάκια να μην υπολογίζονται με βάση τις τρέχουσες τιμές αλλά με τις τιμές
κτήσης.
Για τα δύο πρώτα μέτρα τόσο στο υπουργείο Οικονομίας όσο και στην Τράπεζα της Ελλάδος θεωρούν ότι η κρατική παρέμβαση θα είναι τελικά εξαιρετικά περιορισμένη και εφόσον γίνει θα αναζητηθούν και ευθύνες τραπεζικών στελεχών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Στείλτε μας οτιδήποτε θέλετε να δημοσιευθεί στο Free Remark. Σχόλια, αναλύσεις, παράπονα, έκφραση γνώμης για όλα τα θέματα που σας απασχολούν, κοινωνικά, οικονομικά, πολιτικά.
Γίνετε εσείς οι αρθρογράφοι. Στείλτε την αποψή σας στο e-mail efstathios7@hotmail.com
Ας φτιάξουμε την πρώτη διαδικτυακή ''εφημερίδα'' με συντάκτες όλους εμάς. Τους ενεργούς πολίτες.