Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2008

G7-Σχέδιο πέντε σημείων για την κρίση

Σε ένα σχέδιο δράσης πέντε σημείων κατέληξε η συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών των επτά πλουσιότερων χωρών του κόσμου στην Ουάσινγκτον το οποίο προβλέπει τα εξής:

1. Θα ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για τη στήριξη και την αποτροπή της πτώχευσης τραπεζών συστημικής σπουδαιότητας.
2. Ολοι μαζί θα πάρουν μέτρα για να λειτουργήσουν οι αγορές χρήματος, ώστε οι τράπεζες να έχουν πρόσβαση στην αναγκαία ρευστότητα.
3. Θα ληφθεί μέριμνα για να μπορούν οι τράπεζες να αντλήσουν τα αναγκαία κεφάλαια τόσο από το δημόσιο όσο και από τον ιδιωτικό τομέα.
4. Τα εθνικά προγράμματα εγγύησης καταθέσεων να καταστούν τόσο ισχυρά ώστε να τα εμπιστεύονται οι μικροί καταθέτες.
5. Θα προωθηθούν μέτρα για να λειτουργήσει κανονικά η δευτερογενής αγορά ενυπόθηκων δανείων και τιτλοποιήσεων.

«Η G7 συμφώνησε σήμερα ότι η παρούσα κατάσταση απαιτεί επείγουσα και έκτακτη δράση», αναφέρεται στην ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών.
«Είμαστε σύμφωνοι για τη λήψη καθοριστικών μέτρων και τη χρήση όλων των εργαλείων που έχουμε στη διάθεσή μας για να στηρίξουμε τους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, τυχόν πτώχευση των οποίων θα προκαλούσε διαδοχικές πτωχεύσεις» προστίθεται στην ανακοίνωση.

Οι επτά χώρες δεσμεύτηκαν να εξασφαλίσουν ότι «οι τράπεζες μας θα μπορούν να σηκώνουν κεφάλαια από το δημόσιο ή και τον ιδιωτικό τομέα, όποτε αυτό κριθεί αναγκαίο, για να συνεχίσουν το δανεισμό σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Στείλτε μας οτιδήποτε θέλετε να δημοσιευθεί στο Free Remark. Σχόλια, αναλύσεις, παράπονα, έκφραση γνώμης για όλα τα θέματα που σας απασχολούν, κοινωνικά, οικονομικά, πολιτικά.
Γίνετε εσείς οι αρθρογράφοι. Στείλτε την αποψή σας στο e-mail efstathios7@hotmail.com
Ας φτιάξουμε την πρώτη διαδικτυακή ''εφημερίδα'' με συντάκτες όλους εμάς. Τους ενεργούς πολίτες.