Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2007

Το σχόλιο της ημέρας –Επενδύσεις στο ΧΑΑ μόνο για λίγους πλέον?

Μετά από πολλά χρόνια από τη κρίση του 1999 παρατηρούμε πως το Χρηματιστήριο της Αθήνας έχει φτάσει στα επίπεδα των 5.200 μονάδων. Πολύ υψηλές αποδόσεις αν αναλογιστούμε ότι το υψηλό του 1999 πριν την κατάρρευση ήταν λίγο πάνω από τις 6.000.
Κοντεύουμε δηλαδή πάλι τα ιστορικά υψηλά επίπεδα όλων των εποχών.
Το κακό είναι πως την άνοδο των τελευταίων ετών στήριξαν και εξακολουθούν να στηρίζουν σχεδόν αποκλειστικά τα ξένα κεφάλαια και οι ξένοι επενδυτικοί οίκοι και όχι οι απλοί επενδυτές όπως συνέβη το 1999.
Αποκομίζοντας έτσι και τα πιθανά κέρδη αλλά έχοντας και τον κίνδυνο πάντα.
Από δημοσιεύματα διαφαίνεται ότι τα ξένα funds ελέγχουν το 70% των συναλλαγών του Χ.Α.Α.

Πράγμα που σημαίνει ότι το Χ.Α.Α. εξαρτάται αποκλειστικά από τις εκάστοτε διαθέσεις τους και πολιτικές τους.
Οι οποίες μπορεί να μεταβάλλονται από την μία ημέρα στην άλλη με στόχο πάντα την αποκόμιση όσο το δυνατόν μεγαλύτερου κέρδους από τις επενδύσεις τους χωρίς να ενδιαφέρονται για τους απλούς επενδυτές.
Μπορεί δηλαδή μία ωραία πρωία να αλλάξει η επενδυτική στρατηγική τους και να τοποθετηθούν σε άλλες αγορές αποσύροντας τα κεφαλαία του από το Χ.Α.Α.
Και τότε τι γίνεται?
Γιαυτό θα πρέπει οι Έλληνες επενδυτές , ο «λαουτζίκος», δηλαδή που επενδύουν ακόμη στο Χ.Α.Α. να προσέχουν ιδιαίτερα και να μην περιμένουν αποδόσεις όπως το 1998-99.

Καλό θα ήταν, αν λάβουμε υπόψη μας και τα τρέχοντα επιτόκια των τραπεζικών καταθέσεων, οι επενδυτές να είναι ικανοποιημένοι εάν επιτύχουν υποθετικές αποδόσεις της τάξης του 5% - 7% και να μην περιμένουν τις υπέρ-αποδόσεις του παρελθόντος.
Καλό θα είναι να αποσύρουν τα κεφάλαια τους ή έστω να πωλούν και να καταγράφουν τα κέρδη τους και στην συνέχεια να επανατοποθετούν μόνο το αρχικό κεφάλαιο αν πιστεύουν ότι είναι τόσο πολύ αξιόπιστες οι μετοχές που έχουν.
(Γιατί είναι άλλο να λέμε ότι έχουμε υποθετικά κέρδη π.χ. 100€ τα οποία μπορεί να εξανεμισθούν σε 1-2 ημέρες και άλλο να τα έχουμε εισπράξει ήδη τα 100€.)

Επίσης θα πρέπει να έχουμε όλοι υπόψη μας το «ρητό» ότι οι έξυπνοι και οι κατέχοντες αγοράζουν πάντα φθηνά και πουλάνε πάντα ακριβά και ότι αυτοί καθορίζουν την τάση και ακολουθούν οι υπόλοιποι.

Δηλαδή επενδύουν σε ανύποπτο χρόνο και ακολουθεί πάντα ο λαός την τάση, με συνέπεια να κορυφώνεται η ζήτηση και κάποια στιγμή που κρίνουν κατάλληλη, να πωλούν σε πολύ ακριβότερες τιμές από αυτές που αγόρασαν , με συνέπεια να αποκομίζουν τα μέγιστα κέρδη και ο λαός να μένει με τα «χαρτιά» στα χέρια όπως έγινε το 1999 και όχι μόνο.

Καλές επενδύσεις σε όσους το επιχειρήσουν με σύνεση και λογική.


Stathism

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Στείλτε μας οτιδήποτε θέλετε να δημοσιευθεί στο Free Remark. Σχόλια, αναλύσεις, παράπονα, έκφραση γνώμης για όλα τα θέματα που σας απασχολούν, κοινωνικά, οικονομικά, πολιτικά.
Γίνετε εσείς οι αρθρογράφοι. Στείλτε την αποψή σας στο e-mail efstathios7@hotmail.com
Ας φτιάξουμε την πρώτη διαδικτυακή ''εφημερίδα'' με συντάκτες όλους εμάς. Τους ενεργούς πολίτες.