Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2007

Το σχόλιο της ημέρας- Πετρέλαιο Θέρμανσης από 0,62€ το λίτρο.

Ξεκίνησε η διανομή του πετρελαίου θέρμανσης με τιμή που κυμαίνεται γύρω στα 0,62€ ανά λίτρο, που στην επαρχία είναι αυξημένη κατά 0,05€ ανά λίτρο.
Η φετινή τιμή διάθεσης είναι αυξημένη κατά 0,10€-0,12€ περίπου από πέρυσι ή αλλιώς κατά 19%.
Καταλαβαίνετε βέβαια το ότι ενώ οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι λαμβάνουν αύξηση κάθε έτος 3%-4% ανάλογα με την εισοδηματική πολιτική της εκάστοτε κυβέρνησης, τα αγαθά και κυρίως τα πετρέλαιο αυξάνονται με τρόπο πολλαπλάσιο.
Βέβαια για το θέμα αυτό, δεν μπορούμε να κατηγορήσουμε την κυβέρνηση, καθώς είναι καθαρά θέμα διεθνών συγκυριών και αγορών ή απλά θέμα αποκόμισης μεγαλύτερων κερδών από τις μεγάλες πετρελαϊκές εταιρίες. Μην ξεχνάμε ότι η τιμή του βαρελιού ξεπέρασε σήμερα τα 86 € περίπου, κάνοντας νέο ιστορικό ρεκόρ. Σε αυτό βέβαια βοηθούν και τα σενάρια πολέμου στο βόρειο Ιράκ και στο Ιράν, που συντηρούνται εδώ και πολύ καιρό.
Αλλά σκεφτείτε λίγο τι θα γινόταν αν ο «καλός Θεούλης» δεν είχε προνοήσει τα τελευταία 2 χρόνια να «φέρνει» ζεστούς χειμώνες στην Ελλάδα.
Σκεφτείτε να είχαμε βαρυχειμωνιές με χιόνια και κρύο. Ποιο Ελληνικό νοικοκυριό θα άντεχε την δαπάνη του πετρελαίου?
Ας ξεχάσουμε τις συνθήκες εδώ στην Αθήνα που έχουμε κεντρική θέρμανση και πληρώνουμε 80-100€ κοινόχρηστα τον μήνα και τελειώνει η υπόθεση.
Στην επαρχία κάθε νοικοκυριό αγοράζει μόνο του σχεδόν την ίδια ποσότητα πετρελαίου με μία πολυκατοικία στην Αθήνα. Ο λόγος είναι ότι εκεί η θέρμανση λειτουργεί σχεδόν τον τετραπλάσιο χρόνο στην διάρκεια της ημέρας και το κρύο είναι περισσότερο. Τα σπίτια είναι μονοκατοικίες και άρα δεν έχουν θερμομόνωση από τα διπλανά όπως συμβαίνει με τις πολυκατοικίες στην Αθήνα.
Σκεφτείτε λοιπόν το μέγεθος της δαπάνης. Αυτός είναι ο λόγος που τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια στροφή προς πιο παραδοσιακές μεθόδους θέρμανσης ,όπως το τζάκι ή οι ξυλόσομπες, που είχα να δω από μικρό παιδί όταν και εγώ ζούσα σε ένα χωριό. Προβλέπω ότι οι συγκεκριμένες μορφές θέρμανσης στο άμεσο μέλλον θα γίνουν ακόμη πιο δημοφιλείς.
Όχι από νοσταλγία στο παρελθόν αλλά από αδυναμία στην τσέπη.

Stathism

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Στείλτε μας οτιδήποτε θέλετε να δημοσιευθεί στο Free Remark. Σχόλια, αναλύσεις, παράπονα, έκφραση γνώμης για όλα τα θέματα που σας απασχολούν, κοινωνικά, οικονομικά, πολιτικά.
Γίνετε εσείς οι αρθρογράφοι. Στείλτε την αποψή σας στο e-mail efstathios7@hotmail.com
Ας φτιάξουμε την πρώτη διαδικτυακή ''εφημερίδα'' με συντάκτες όλους εμάς. Τους ενεργούς πολίτες.