Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2008

Free Press εναντίον του εκδοτικού κατεστημένου

Η λύση στην «ληστεία» της τσέπης μας από το εκδοτικό κατεστημένο, είναι οι δωρεάν εφημερίδες ή αλλιώς Free Press. Ήδη στην Αθήνα κυκλοφορούν αρκετές καθημερινές δωρεάν εφημερίδες (ΜΕΤΡΟ, Metropolis, City Press, Πολίτης), ενώ υπάρχουν και εβδομαδιαίες εκδόσεις που κυρίως απευθύνονται σε νεανικό κοινό, (Athens Voice, FAQ, LIFO,) μια αθλητική (OLE) και μια Κυριακάτικη (Free Sunday), οι οποίες έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν ένα αρκετά φανατικό κοινό.
Κατά την γνώμη μου οι ήδη υπάρχουσες δωρεάν εφημερίδες κυρίως οι καθημερινές έχουν ένα αρκετά καλό επίπεδο, με αναφορά σε όλα τα θέματα της καθημερινής επικαιρότητας και με έκφραση γνώμης κάποιες από αυτές.
Εάν τολμήσουν και άλλοι εκδότες να μπουν στον χώρο του Free Press, τότε νομίζω ότι κερδισμένοι θα είμαστε όλοι εμείς οι αναγνώστες που δεν θα αναγκαζόμαστε να χρυσοπληρώνουμε τις εφημερίδες επειδή έτσι θέλουν οι παραδοσιακοί μεγαλοεκδότες. Αν δε, κάποιος σκεφτεί να εκδώσει και μια πολυσέλιδη κυριακάτικη δωρεάν εφημερίδα με πλούσια θεματολογία, τότε θα πληγεί άμεσα η κερδοσκοπία των εκδοτών που έχουν φτάσει πωλούν τα κυριακάτικα φύλα στα 4,5 €. Αλήθεια έχετε σκεφτεί πόσα είναι 4,5 € σε δραχμές?
Αντιστοιχούν σε 1.534 παλιές δραχμές.
Θα δίνατε ποτέ 1.534 δραχμές για να αγοράσετε εφημερίδα?
Για σκεφτείτε το λίγο. Πριν το ευρώ οι εφημερίδες κόστιζαν 200 δρχ.
Αλλά με την είσοδο του € όλα άλλαξαν και κανένας δεν σκέφτεται την τιμή που πληρώνει. Η μόνη λύση στην ακρίβεια των μεγαλοεκδοτών είναι οι δωρεάν εφημερίδες. Έτσι θα αναγκαστούν και οι «μεγαλοκαρχαρίες» να επαναφέρουν σε λογικές τιμές στις εφημερίδες τους.
Εξάλλου δεν είναι πλέον τόσο απαραίτητη η εφημερίδα όσο παλιά, αφού όλα τα νέα και η ειδησιογραφία της ημέρας είναι διαθέσιμα και δωρεάν σε όλους στο Internet. Εγώ προσωπικά πιστεύω ότι το μέλλον ανήκει στο Free Press.
Ήδη τα σημάδια είναι εμφανή. Οι πωλήσεις των παραδοσιακών εφημερίδων έχει μειωθεί αισθητά τον τελευταίο καιρό και η τάση τους είναι συνεχώς πτωτική. Εδώ κοντεύουν τα αθλητικά φύλλα να ξεπεράσουν τα πολιτικά σε πωλήσεις, (κάποιες ημέρες τα ξεπερνούν ήδη).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Στείλτε μας οτιδήποτε θέλετε να δημοσιευθεί στο Free Remark. Σχόλια, αναλύσεις, παράπονα, έκφραση γνώμης για όλα τα θέματα που σας απασχολούν, κοινωνικά, οικονομικά, πολιτικά.
Γίνετε εσείς οι αρθρογράφοι. Στείλτε την αποψή σας στο e-mail efstathios7@hotmail.com
Ας φτιάξουμε την πρώτη διαδικτυακή ''εφημερίδα'' με συντάκτες όλους εμάς. Τους ενεργούς πολίτες.