Σοκ στην Αμερική! Ανησυχία στον υπόλοιπο κόσμο.
Απέρριψε η Βουλή των Αντιπροσώπων, με ψήφους 228 κατά, 205 υπέρ, το σχέδιο για τη διάσωση του αμερικανικού χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Μετά από μια εβδομάδα σκληρών διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση Μπους, τα ηγετικά στελέχη του Κογκρέσου ανακοίνωσαν χθες την έγκριση σχεδίου για «την προστασία της αμερικανικής οικονομίας από μια γενικευμένη κρίση του συστήματος», όπως είχε δηλώσει ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους.
Το σχέδιο προέβλεπε τη διάθεση έως και 700 δισ. δολ. σε δύο δόσεις, ενώ έχουν προβλεφθεί και ορισμένα μέτρα για την προστασία των φορολογουμένων.
Κατακόρυφη πτώση σημειώνουν οι χρηματιστηριακοί δείκτες μετά την απόρριψη του σχεδίου. Συγκεκριμένα, ο Dow Jones λίγο πριν τις 21:30 ώρα Ελλάδος κατέγραφε απώλειες κατά 4,83% στις 10.605,35 μονάδες, ο Nasdaq πτώση 6,27% στις 2.046,39 μονάδες και ο S&P 500 πτώση 5,86% στις 1.142,23 μονάδες.
Και αναμένεται δύσκολη ημέρα άυριο και για τις Ευρωπαϊκές Χρηματαγορές, όπως και για την δική μας, η οποία από σήμερα έχει αρχίσει να βουτάει επικύνδυνα και μάλλον θα συνεχίσει και αύριο ακολουθώντας τις υπόλοιπες χρηματαγορές.
Ενώ και στην Ευρώπη σήμερα παίχτηκε μεγάλο θρίλερ προκέιμένου να σωθούν οι μεγάλες μεγάλοι Χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί.
Συγκεκριμένα η τράπεζεα FORTIS, που σώθηκε προσωρινά χάρη στην παρέμβαση των κυβερνήσεων Βελγίου, Ολλανδίας και Λουξεμβούργου με αντιτιμο 11,2 δισεκατ. €υρώ και η Brandford & Bingley που σώθηκε επίσης προσωρινά χάρη στην παρέμβαση της Αγγλικής Κυβέρνησης που στην ουσία την κρατικοποιεί. Ενώ και στην Γερμανία η Hypo Real Estate, η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα παροχής στεγαστικών δανείων της χώρας αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα που θα λυθούν με την παραχώρηση από την Γερμανική κυβέρνηση και κοινποπραξία γερμανικών τραπεζών ποσού ύψους 35 δισεκατ. €υρώ.
Το θέμα είναι πόσο χρόνο θα κερδίσουν τελικά τα μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και να θα καταφέρουν να ξεπεράσουν τα προβλήματα ρευστότητας ή θα καταρεύσουν ολοκληρωτικά.
Εντωμεταξύ το απόγευμα ανακοινώθηκε νέα συντονισμένη κίνηση από 10 Κεντρικές Τράπεζες ανά τον κόσμο, στην προσπάθεια των νομισματικών αρχών να συμβάλων στην αποκλιμάκωση των πρόσφατων πιέσεων στις αγορές χρήματος.
Οι τράπεζες που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία είναι οι ακόλουθες: Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed), η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), Τράπεζα του Καναδά (BoC), Τράπεζα της Αγγλίας (BoE), Τράπεζα της Ιαπωνίας (BoJ), Εθνική Τράπεζα της Δανίας (Dansmarks Nationalbank), Tράπεζα της Νορβηγίας (Norges Bank), Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Αυστραλίας, Τράπεζα της Σουηδίας (Sveriges Riksbank) και Τράπεζα της Ελβετίας (SNB).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου