Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2008

Μήπως έφτασε η ώρα να αρθούν τα προνόμια της Εκκλησίας?

Μετά τα τελευταία γεγονότα με την προκλητική «ανταλλαγή» εκτάσεων μεταξύ Ελληνικού κράτους και Εκκλησίας μάλλον πρέπει να αναφέρουμε κάποιες σκέψεις μας που υπάρχουν πολλά χρόνια τώρα.
Και αναφέρομαι στα προνόμια που απολαμβάνει η Εκκλησία στην Ελλάδα από το κράτος.
Με δεδομένη την δύσκολη οικονομική κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα μάλλον είναι προκλητικό η Εκκλησία να έχει στην κατοχή της τόσο μεγάλη περιουσία ενώ ο λαός βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση και σχεδόν το 20% του Ελληνικού πληθυσμού βρίσκεται στα όρια της φτώχειας.
Αποτελεί πρόκληση να είναι η Ελληνική Εκκλησία ο μεγαλύτερος κάτοχος ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα. Αλήθεια τι τα κάνει όλα τα ακίνητα και τις εκτάσεις που κατέχει? Τα τελευταία χρόνια έχει καταντήσει η Εκκλησία μια κτηματομεσιτική επιχείρηση, (“Εκκλησία Real Estate ”). Και ρωτώ που πάνε όλα τα κέρδη από όλες αυτές τις δραστηριότητες? Μήπως πάνε για κοινωφελείς σκοπούς? Δεν νομίζω. Αλήθεια πότε ακούσατε να δώσει η Εκκλησία βοήθεια σε πυρόπληκτους, σεισμοπαθείς, πλημμυροπαθείς κτλ? Πάντα ο απλός λαός μέσω τηλεμαραθωνίων βοηθάει από το βαλάντιο του. Και παρόλα αυτά όταν πας στην Εκκλησία για να παντρευτείς ή να βαφτίσεις το παιδί σου ακούς τα αμίμητα από τους ιερείς περί αμοιβών και φακελάκια για το ρεύμα, τους πολυελαίους και το air condition που τυχόν θα χρησιμοποιηθεί. Πραγματικά αποτελεί ντροπή αυτό το πράγμα που συμβαίνει.
Κανονικά θα έπρεπε να είναι όλα δωρεάν. Έχει τεράστια περιουσία η Εκκλησία και δεν θα έπρεπε να παίρνει χρήματα από κανέναν πολίτη και μάλιστα με εκβιαστικό τρόπο για να τελέσει ένα μυστήριο.
Ας βγουν και ας χαρίσουν ένα μέρος από την «δήθεν περιουσία τους» σε συνανθρώπους μας που τα έχουν ανάγκη. Και τότε θα τους πουν όλοι μπράβο. Αλλά που τέτοια τύχη!! Το μόνο που τους νοιάζει είναι να αυξήσουν την περιουσία τους και τίποτε άλλο. Ας πάμε λοιπόν όλοι μας στην εκκλησία και ας αφήσουμε τον οβολό μας στον «δίσκο» που βγάζουν κάθε φορά. Λες και έχουν ανάγκη. Καλά να μας κάνουν.
Μάλλον έφτασε η ώρα να αρθούν τα προνόμια που απολαμβάνει η Εκκλησία από το κράτος. Και θα πρέπει επιτέλους να διαχωριστεί το κράτος από την Εκκλησία. Μια και καλή. Δεν ζούμε ούτε σε θεοκρατικό καθεστώς ούτε μας κυβερνάνε Αγιατολάχ. Είμαστε μια σύγχρονη δημοκρατία και έτσι πρέπει να λειτουργούμε. Το Κράτος ας ασχοληθεί μα τα προβλήματα του πολίτη και η Εκκλησία με το πνευματικό της έργο όπως οφείλει. Τα άλλα ας τα αφήσουν στην άκρη. Διαχωρίστε τους ρόλους για να τελειώνουμε μια και καλή. Φτάνει πια!
Υ.Γ.1. Αν θέλει να βρει χρήματα ο κ. Αλογοσκούφης για να καλύψει τις μαύρες τρύπες της οικονομίας ας φορολογήσει την περιουσία της Εκκλησίας, ή ακόμη καλύτερα ας κρατικοποιήσει ένα μέρος της.
Υ.Γ.2. Αυτό που διάβασα ότι οι μονές του Αγίου Ορους αρνούνται να πληρώσουν τα σχετικά τέλη στην εφορία για το κτηματολόγιο είναι απλά εξοργιστικό! Θα δηλώσουν λένε την «περιουσία» τους για να την κατοχυρώσου, (Σωστοί, έτσι?), αλλά αρνούνται να πληρώσουν το σχετικό αντίτιμο των 35€ ανά δηλωθέν δικαίωμα.
Πλήρωνε εγώ και εσύ σαν καλοί μαλάκες που είμαστε και αφήστε την Εκκλησία να μην πληρώνει τίποτα. Καλά μας κάνουν. Τέτοιοι που είμαστε αυτοί οι πολιτικοί μας αξίζουν. Υπάρχει ένα αξίωμα που μάλλον είναι πολύ σωστό.
Ο κάθε λαός έχει την εξουσία που του αρμόζει.
Και εμείς σαν λαός σίγουρα έχουμε αυτή που μας αρμόζει εδώ και 60 χρόνια. Περαστικά μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Στείλτε μας οτιδήποτε θέλετε να δημοσιευθεί στο Free Remark. Σχόλια, αναλύσεις, παράπονα, έκφραση γνώμης για όλα τα θέματα που σας απασχολούν, κοινωνικά, οικονομικά, πολιτικά.
Γίνετε εσείς οι αρθρογράφοι. Στείλτε την αποψή σας στο e-mail efstathios7@hotmail.com
Ας φτιάξουμε την πρώτη διαδικτυακή ''εφημερίδα'' με συντάκτες όλους εμάς. Τους ενεργούς πολίτες.