Παρασκευή 5 Μαρτίου 2010

Δανειστήκαμε με ληστρικό επιτόκιο

Με επιτόκιο ρεκόρ στο 6,38% δανείστηκε χθες το ελληνικό Δημόσιο 5 δισ. ευρώ μέσω έκδοσης 10ετούς ομολόγου. Μία ημέρα μετά τη λήψη των σκληρών μέτρων και ένα 24ωρο πριν ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου πετάξει για το Βερολίνο, το υπουργείο Οικονομικών βγήκε στις αγορές.

Το υψηλό κόστος δανεισμού είναι αποτέλεσμα των έντονων κερδοσκοπικών πιέσεων που έχουν δεχτεί τα ελληνικά ομόλογα το τελευταίο διάστημα, οι οποίες δεν αποκρούστηκαν από συντονισμένη δράση της ΕΕ.

Πιο αναλυτικά, στη χθεσινή έκδοση 10ετών ομολόγων το Δημόσιο άντλησε το ποσό των 5 δισ. ευρώ.

Το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 6,38%, υψηλότερα κατά 3% σε σχέση με το τι πληρώνουν κατά μέσο όρο  οι χώρες της Ευρωζώνης, για να δανειστούν μέσω 10ετών ομολόγων.

Για την εξυπηρέτηση του συγκεκριμένου δανείου, θα πληρώνονται ετησίως τόκοι ύψους 319 εκατ. ευρώ. Συνολικά, στη 10ετία το Δημόσιο θα καταβάλει πάνω από 3,1 δισ. ευρώ.

Ενδεικτικά να αναφέρουμε πως η Ιρλανδία πρόσφατα δανείστηκε μέσω δεκαετών 5 δισ. ευρώ με επιτόκιο 4,6% και θα πληρώσει τόκους 2,3 δισ. ευρώ και η Ισπανία με 3,9% και τόκους στη δεκαετία 1,95 δισ. ευρώ. Το κόστος για την Ελλάδα είναι διπλάσιο σε σχέση με αυτό της Γερμανίας.

Σχόλιο FREE REMARK

Ευτυχώς που η κυβέρνηση πήρε τα ληστρικά για τον λαό μέτρα και «έστειλε ένα ισχυρό μήνυμα στις αγορές», όπως διατυμπάνιζαν γεμάτοι χαρά οι υπουργοί της χθες.

Σκέψου να μην είχαμε στείλει αυτό το μήνυμα τι θα γινόταν.

Θα είχαμε στήσει κώλο κανονικά και θα μας πήδαγαν σαν τις πουτάνες της Συγγρού? ΗΜΑΡΤΟΝ ΡΕ!!!!

Μην μας δουλεύετε άλλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Στείλτε μας οτιδήποτε θέλετε να δημοσιευθεί στο Free Remark. Σχόλια, αναλύσεις, παράπονα, έκφραση γνώμης για όλα τα θέματα που σας απασχολούν, κοινωνικά, οικονομικά, πολιτικά.
Γίνετε εσείς οι αρθρογράφοι. Στείλτε την αποψή σας στο e-mail efstathios7@hotmail.com
Ας φτιάξουμε την πρώτη διαδικτυακή ''εφημερίδα'' με συντάκτες όλους εμάς. Τους ενεργούς πολίτες.