Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2010

Προσοχή-Οι αποδείξεις κρύβουν και παγίδες

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται φέτος όσον αφορά την συλλογή αποδείξεων. Εκτός από το φορολογικό όφελος που θα αποκομίσουμε πρέπει να προσέξουμε και κάτι άλλο.
Με δεδομένο το γεγονός ότι φέτος επανέρχονται τα τεκμήρια διαβίωσης θα πρέπει να είμαστε όλοι ιδιαίτερα προσεκτικοί στο τι θα δηλώσουμε, προκειμένου να μην βρεθούμε με τεκμαρτό εισόδημα μεγαλύτερο από το δηλωθέν.
Για παράδειγμα αν υπάρχει τεκμήριο για κατοχή αυτοκινήτου, που όλοι έχουμε, περίπου 8-10.000€ και δηλώσουμε ετήσιες αποδείξεις περίπου 10.000 € τότε αμέσως είναι σαν να δηλώνουμε ετήσιο εισόδημα 20.000€. (Τεκμαρτό εισόδημα)
Αν τώρα υπάρχει και κάποια δόση στεγαστικού δανείου τότε το ετήσιο τεκμαρτό εισόδημα εκτοξεύεται. Ας πούμε ότι έχουμε μηνιαία δόση στεγαστικού δανείου 450€, σημαίνει ότι ετήσια αναλογεί σε 5.400€. Το ποσό αυτό αυτόματα προσμετράτε σαν επιπλέον τεκμαρτό εισόδημα.
Και σε συνδυασμό με τα προηγούμενα 20.000€ φτάνουμε αυτόματα σε τεκμαρτό εισόδημα 25.400€.
Και αυτό θα ισχύει μόνο με τα ελάχιστα δυνατά τεκμήρια διαβίωσης που αναμένεται να μπουν στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο.
Οπότε καλά θα κάνουμε όλοι μας να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στο τι θα δηλώσουμε φέτος στην εφορία και ιδιαίτερα στο ύψος των αποδείξεων που θα δηλώσουμε για να μην βρεθούμε προ δυσάρεστων εκπλήξεων και έχουμε δηλώσει εισόδημα χαμηλότερο από ότι θα διαμορφώνεται από τα τεκμήρια που θα υπάρχουν. Γιατί τότε θα έχουμε άλλου τύπου προβλήματα, όπως το να δικαιολογήσουμε το επιπλέον εισόδημα που θα προκύψει. Και φυσικά θα φορολογηθούμε για αυτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Στείλτε μας οτιδήποτε θέλετε να δημοσιευθεί στο Free Remark. Σχόλια, αναλύσεις, παράπονα, έκφραση γνώμης για όλα τα θέματα που σας απασχολούν, κοινωνικά, οικονομικά, πολιτικά.
Γίνετε εσείς οι αρθρογράφοι. Στείλτε την αποψή σας στο e-mail efstathios7@hotmail.com
Ας φτιάξουμε την πρώτη διαδικτυακή ''εφημερίδα'' με συντάκτες όλους εμάς. Τους ενεργούς πολίτες.