Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2010

Αντε και τα πήραμε τα μέτρα, υποβολέα

Του ΓΙΑΝΝΗ ΙΩΑΝΝΟΥ - Από το «Εθνος»
Πες, δηλαδή, πως θα βελτιωθούν μέσα στον χρόνο τα δημοσιονομικά και θα 'ναι προσεγγίσιμος ο «εθνικός στόχος» για μείωση του ελλείμματος. Ας υποθέσουμε ακόμη ότι ο φοβισμένος κόσμος δεν αντιδρά στις περικοπές των μισθών, στην άγρια φορολογία, στην ιλιγγιώδη ανεργία και θα αντέξει τα ποικίλα δράματα που δημιουργεί η δραστική -και δραματική- μεταβολή των συνθηκών που όριζαν τη ζωή του. Και λοιπόν;
Πέρα από τα εύσημα της Ένωσης και κάποια πιθανή μείωση του spread, που θα επιτρέπει δανεισμό με λιγότερο επαχθείς όρους, ποια βελτίωση βλέπεις προοπτικά στα εν γένει οικονομικά της χώρας; Με τις υποσχέσεις της κυβέρνησης για «ρευστό στην αγορά» να μένουν στο ράφι, με τις επιχειρήσεις να φυτοζωούν ή να κλείνουν και με την παντελή απουσία οιουδήποτε Σχεδίου, ουδεμία βελτίωση φαντάζει πιθανή ή εφικτή.
Κι έτσι, με την παραγωγική μηχανή μαραμένη και λιπόθυμη, θα έρθει γρήγορα η στιγμή που θα τιναχτούν πάλι όλα στον αέρα, καθώς τα έσοδα θα διατίθενται κυρίως για την αποπληρωμή του θηριώδους χρέους και δεν θα υπάρχει σταγόνα έστω και για στοιχειώδεις παροχές σ' έναν κόσμο που θα ζει εφιαλτικές στιγμές.
Επομένως, τα επαπειλούμενα σκληρά μέτρα θα παγιωθούν, μιας και θα αποτελούν τη βασική πηγή εσόδων για το ταμείο του κράτους... Και πού 'σαι: Ξέχνα τις προεκλογικές παροχές, τις οποίες συνηθίζουν οι εκ περιτροπής κυβερνώντες τη χώρα. Το κυκλώπειο μάτι της Ενωσης θα αγρυπνεί, οπότε... Εν τω μεταξύ, η σοβαρή κυβέρνηση που θα έβγαζε τη χώρα από το τέλμα έδωσε μέχρι τώρα απογοητευτικά δείγματα γραφής.
Πρώτον, δεν έκανε καμία διαπραγμάτευση με την Ενωση. Αντίθετα, είπε «ναι σε όλα».
Δεύτερον, δεν πέτυχε καμία ουσιαστική στήριξη, προκειμένου να αναχαιτιστεί η αγυρτεία των κερδοσκόπων. Μάρτυς οι δηλώσεις Γερμανών -και άλλων- αξιωματούχων.
Τρίτον, έκανε ό,τι μπορεί για να επιβαρύνει την κατάσταση (η κινέζικη γκάφα του Παπακωνσταντίνου).
Τέταρτον, η πρωτοφανής καθυστέρηση στα φορολογικά, που είχε συνέπεια ένα πρωτοφανές αλαλούμ, τη φυγή κεφαλαίων στο εξωτερικό και τη θανάσιμη καθυστέρηση στην είσπραξη φόρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Στείλτε μας οτιδήποτε θέλετε να δημοσιευθεί στο Free Remark. Σχόλια, αναλύσεις, παράπονα, έκφραση γνώμης για όλα τα θέματα που σας απασχολούν, κοινωνικά, οικονομικά, πολιτικά.
Γίνετε εσείς οι αρθρογράφοι. Στείλτε την αποψή σας στο e-mail efstathios7@hotmail.com
Ας φτιάξουμε την πρώτη διαδικτυακή ''εφημερίδα'' με συντάκτες όλους εμάς. Τους ενεργούς πολίτες.