Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2007

Άλλος ένας σφικτός προϋπολογισμός-Πάλι σφίγγουμε το ζωνάρι σαν λαός

Κατατέθηκε χθες στην Βουλή ο προϋπολογισμός του 2008 .
Ο νέος προϋπολογισμός προβλέπει ότι το επόμενο έτος θα πληρώσουμε περισσότερους φόρους κατά 6,24 δισ. ευρώ σε σχέση με φέτος. Από τα 6,24 δισ. ευρώ επιπλέον έσοδα, τα 3,97 δισ. είναι έμμεσοι φόροι και τα υπόλοιπα 2,27 δισ. ευρώ θα προέλθουν από την άμεση φορολογία.

Την ίδια ώρα ο προϋπολογισμός προβλέπει αύξηση των πρωτογενών δαπανών μόλις κατά 3,29 δισ. ευρώ αντανακλώντας μεταξύ άλλων τη σφιχτή εισοδηματική πολιτική που σκοπεύει να εφαρμόσει η κυβέρνηση το 2008.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι αυξήσεις που θα λάβουν το νέο έτος οι εργαζόμενοι στον Δημόσιο τομέα θα κινηθούν στα επίπεδα του 3% ενώ οι αυξήσεις στους συνταξιούχους του δημόσιου τομέα θα είναι γύρω στο 3,5% - 4%.

Επιγραμματικά ο προϋπολογισμός του 2008 σε αριθμούς έχει ως εξής:

ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΦΟΡΟΙ
2,385 δισ. ευρώ Από ΦΠΑ στις συναλλαγές και απόδοση κινήτρου για αποδείξεις.
1,260 δισ. ευρώ Από την αύξηση του ΕΦΚ στα καύσιμα και την εξίσωση φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης.
660 εκατ. ευρώ Από ενιαίο φόρο ακινήτων και αύξηση αντικειμενικών αξιών.
730 εκατ. ευρώ Από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων. Αύξηση της παρακράτησης φόρου σε μισθούς-συντάξεις.
215 εκατ. ευρώ Από φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων
375 εκατ. ευρώ Φόροι από κλείσιμο εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων.
120 εκατ. ευρώ Φόροι κατανάλωσης σε τσιγάρα, ποτά κ.λπ.
65 εκατ. ευρώ Τέλη κυκλοφορίας οχημάτων.

ΠΑΡΟΧΕΣ
2,68 δισ. ευρώ Συνολικό κόστος εισοδηματικών ενισχύσεων.
180 εκατ. ευρώ Καταβολή της πρώτης δόσης των αναδρομικών αυξήσεων στους δικαστικούς λειτουργούς.
601 εκατ. ευρώ Αύξηση της μηνιαίας κατώτατης σύνταξης του ΟΓΑ κατά 52,25 ευρώ μηνιαίως από 1/1/2008.
163 εκατ. ευρώΑύξηση του ανώτατου ποσού του ΕΚΑΣ κατά 35 ευρώ μηνιαίως.
175 εκατ. ευρώΑύξηση του κατώτατου επιδόματος ανεργίας κατά 36,5 ευρώ μηνιαίως.
145 εκατ. ευρώΧορήγηση πολυτεκνικού επιδόματος σε τρίτεκνες οικογένειες.
115 εκατ. ευρώΓια μείωση φορολογίας σε κληρονομιές, γονικές παροχές και απόκτηση πρώτης κατοικίας.
70 εκατ. ευρώΚατάργηση χαρτοσήμου στις μισθώσεις ακινήτων.

Για να επαληθευθούν οι παραπάνω προβλέψεις αυτές, το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών θα εφαρμόσει τα ακόλουθα μέτρα:

1. Διενέργεια περισσοτέρων, πιο σύντομων και πιο αποτελεσματικών φορολογικών ελέγχων. Ελεγκτικά Κέντρα, Εφορίες και ΥΠΕΕ θα εφοδιασθούν σύντομα με 5.100 σύγχρονους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, συνδεδεμένους με τις βάσεις δεδομένων που τηρούνται στο πληροφοριακό σύστημα TAXIS για 1.000.000 επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες.
2. Παροχή κινήτρων στους πολίτες να ζητούν την έκδοση αποδείξεων παροχής υπηρεσιών ή λιανικής πώλησης από διάφορες κατηγορίες επιχειρήσεων και επιτηδευματιών.
3. Μείωση πρόσθετων φόρων κατά 50% και προστίμων κατά 80% για τους επαγγελματίες που δηλώνουν αυτοβούλως, λίγο πριν ξεκινήσει ο φορολογικός έλεγχος, τις παραβάσεις που διέπραξαν.
4. Εξίσωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης, για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου. Από την 1η-1-2008, το πετρέλαιο θέρμανσης θα διατίθεται από τις εταιρίες πετρελαιοειδών στους πρατηριούχους με ειδικό φόρο κατανάλωσης ίδιο με αυτόν που ισχύει για το πετρέλαιο κίνησης, δηλαδή αυξημένο από 2,1 λεπτά σε 29,7 λεπτά το λίτρο. Η διάθεσή του στους τελικούς καταναλωτές θα γίνεται όμως με την τιμή που θα προκύπτει με βάση το μειωμένο στα 2,1 λεπτά φόρο κατανάλωσης. Οι πρατηριούχοι θα μπορούν να εισπράττουν, στη συνέχεια, από τις τράπεζες τη διαφορά φόρου.
5. Εξίσωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε απλή αμόλυβδη, σούπερ αμόλυβδη και βενζίνη σούπερ για παλαιάς τεχνολογίας Ι.Χ. Οι τρεις τύποι βενζινών θα επιβαρύνονται από το επόμενο έτος με φόρο 35,9 λεπτών ανά λίτρο. Ο ΕΦΚ θα αυξηθεί κατά 2,8 λεπτά ανά λίτρο για την απλή αμόλυβδη, κατά 2,1 λεπτά ανά λίτρο για τη σούπερ αμόλυβδη και κατά 1,2 λεπτά για τη νέα βενζίνη σούπερ που χρησιμοποιείται στα παλαιάς τεχνολογίας αυτοκίνητα.
6. Αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου κίνησης κατά 6,1% ή κατά 1,7 λεπτά το λίτρο, δηλαδή από 27,6 σε 29,3 λεπτά ανά λίτρο.
7. Επιβολή αυξήσεων στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης ποτών και τσιγάρων και στα τέλη κυκλοφορίας του έτους 2009.8. Αύξηση της μηνιαίας παρακράτησης φόρου εισοδήματος από τους μισθούς και τις συντάξεις που υπερβαίνουν τα 857 ευρώ το μήνα, λόγω της μη τιμαριθμοποίησης των φορολογικών κλιμακίων.
9. Επιβολή ενιαίου φόρου στα ακίνητα φυσικών και νομικών προσώπων. Θα εξαιρεθούν από το φόρο αυτό η πρώτη κατοικία μέχρι 200 ή 250 τ.μ., οι αγροί, τα αγροτεμάχια και οι λοιπές εδαφικές εκτάσεις εκτός σχεδίου. Ο φόρος θα επιβάλλεται με συντελεστές κλιμακούμενους από 0,1% έως 0,2% επί «ενδεικτικών» αντικειμενικών τιμών.
10. Αυξήσεις 30% στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων από το Μάρτιο.
11. Αναδρομική φορολόγηση των αφορολογήτων αποθεματικών που σχημάτισαν περίπου 300 μεγάλες επιχειρήσεις της χώρας από τα κέρδη των χρήσεων 2003 και 2004.
12. Αύξηση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος από το 80% στο 100% του κυρίου φόρου για τις τράπεζες και από το 65% στο 80% του κύριου φόρου για τις λοιπές ανώνυμες εταιρίες και τις ΕΠΕ.


Όπως καταλαβαίνετε για μια ακόμη χρονιά, (έχω χάσει πια το μέτρημα), θα πρέπει ο λαός να σφίξει το ζωνάρι, όπως λένε οι πολιτικοί μας, οι οποίοι βέβαια διπλασίασαν τους μισθούς τους και θα μπορούν να πάρουν σύνταξη μετά από μια βουλευτική τετραετία. Μπράβο τους!!!

Ενώ εμείς, είμαι πεπεισμένος πλέον, ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να πάρουμε σύνταξη ποτέ.
Αυτή είναι δικαιοσύνη και δίκαιη κοινωνία!!!!

Συγχαρητήρια να την χαιρόμαστε και εμείς και αυτοί που μας κυβερνούν περισσότερο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Στείλτε μας οτιδήποτε θέλετε να δημοσιευθεί στο Free Remark. Σχόλια, αναλύσεις, παράπονα, έκφραση γνώμης για όλα τα θέματα που σας απασχολούν, κοινωνικά, οικονομικά, πολιτικά.
Γίνετε εσείς οι αρθρογράφοι. Στείλτε την αποψή σας στο e-mail efstathios7@hotmail.com
Ας φτιάξουμε την πρώτη διαδικτυακή ''εφημερίδα'' με συντάκτες όλους εμάς. Τους ενεργούς πολίτες.