Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2007

Ορθόδοξοι-Καθολικοί, Ένα μικρό βήμα εμπρός

Το Βατικανό εξέδωσε ανακοίνωση την προηγούμενη εβδομάδα, στην οποία χαιρετίζει την συμφωνία μεταξύ Καθολικών και Ορθόδοξων θεολόγων που έκλεισε την σύνοδο των 2 Εκκλησιών στην Ραβέννα της Ιταλίας.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι ο Πάπας κατείχε την πρώτη θέση στην χριστιανική ιεραρχία προ του σχίσματος του 1054 και ότι είναι πλέον πρώτος μεταξύ ίσων επισκόπων, ότι η Ρώμη είναι η πρώτη έδρα του Χριστιανισμού, και ότι η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία «προΐσταται με αγάπη».

Πρόκειται για ενθαρρυντικά μηνύματα στην προσέγγιση μεταξύ των δύο Εκκλησιών.
Υπήρχαν και δυσκολίες βέβαια όπως ότι με το εν λόγω έγγραφο οι 2 πλευρές δεν συμφωνούν για το τι εξουσίες πηγάζουν από αυτήν την πρωτοκαθεδρία του Πάπα.

Στο μέλλον αναμένεται να υπάρξουν και άλλες διαβουλεύσεις που θα επικεντρωθούν σε επίμαχα ζητήματα της εξέλιξης του παπισμού κατά την 2η χιλιετία μ.χ., στην οποία μετατράπηκε σε ισχυρό συγκεντρωτικό θεσμό και εδραίωσε το αλάθητο του Ποντίφικα σε θέματα πίστεως και ηθικής.

Έχει δρόμο ακόμη η σύγκλιση ανάμεσα στα Χριστιανικά δόγματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Στείλτε μας οτιδήποτε θέλετε να δημοσιευθεί στο Free Remark. Σχόλια, αναλύσεις, παράπονα, έκφραση γνώμης για όλα τα θέματα που σας απασχολούν, κοινωνικά, οικονομικά, πολιτικά.
Γίνετε εσείς οι αρθρογράφοι. Στείλτε την αποψή σας στο e-mail efstathios7@hotmail.com
Ας φτιάξουμε την πρώτη διαδικτυακή ''εφημερίδα'' με συντάκτες όλους εμάς. Τους ενεργούς πολίτες.