Πέμπτη 6 Ιανουαρίου 2011

Το «Δόγμα του Σοκ» εξηγεί και τα ελληνικά δεινά

Ιδιαίτερα δημοφιλές στη χώρα μας αναδεικνύεται το ντοκιμαντέρ των Μ. Γουίντερμποτομ και Μ. Γουάιτκρος «Το Δόγμα του Σοκ» (2009) που βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο της καναδής δημοσιογράφου και ακτιβίστριας Ναόμι Κλάιν. Το ντοκιμαντέρ εξηγεί με ιδιαίτερα απλή, κατανοητή αλλά και ελκυστική κινηματογραφική γλώσσα τη θεωρία της Κλάιν με την οποία υποστηρίζει τη σχέση και τις ομοιότητες των πειραμάτων της CIA για την ανάπτυξη αποτελεσματικότερων μεθόδων ανάκρισης υπόπτων με τις μεθόδους επιβολής ακραίων νεοφιλελεύθερων πολιτικών («καπιταλισμός της καταστροφής» τον ονομάζει η Κλάιν) σε διάφορα μέρη του πλανήτη. Το ντοκιμαντέρ είναι εντυπωσιακά αποκαλυπτικό και ως εκ τούτου αποκλείεται να το δείτε στην ελληνική τηλεόραση-μαριονέτα.
Άλλωστε όπως εξηγεί η Κλάιν τα ΜΜΕ παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτές τις μεθόδους όπου χρησιμοποιούνται για τους ίδιους σκοπούς οι φυσικές καταστροφές (βλ. Κατρίνα - Νέα Ορλεάνη), οι οικονομικές κρίσεις (Ασία) και οι πόλεμοι (Φώκλαντς, Ιράκ).
Ευτυχώς στην εποχή του ελεύθερου διαδικτύου μπορούμε να παρακάμψουμε τη σιγή ιχθύος και την προπαγάνδα που επιβάλουν οι δυνάστες μας. Λινκ για κατέβασμα η απλό streaming του ντοκιμαντέρ κυκλοφορούν τους τελευταίους μήνες όλο και περισσότερο ανάμεσα στους έλληνες χρήστες του διαδικτύου θυμίζοντας τη μεγάλη υπόγεια επιτυχία που είχαν στη χώρα μας με τον ίδιο τρόπο τα ντοκιμαντέρ «Zeitgeist».
Ένα από αυτά τα λινκ είναι και το παρακάτω στο YouTube, όπου μπορείτε να δείτε όλο το ντοκιμαντέρ με ελληνικούς υπότιτλους. Αξίζει.







Πηγή: http://enimerosi24.gr/index.asp?a_name=medianews&item_id=14093

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Στείλτε μας οτιδήποτε θέλετε να δημοσιευθεί στο Free Remark. Σχόλια, αναλύσεις, παράπονα, έκφραση γνώμης για όλα τα θέματα που σας απασχολούν, κοινωνικά, οικονομικά, πολιτικά.
Γίνετε εσείς οι αρθρογράφοι. Στείλτε την αποψή σας στο e-mail efstathios7@hotmail.com
Ας φτιάξουμε την πρώτη διαδικτυακή ''εφημερίδα'' με συντάκτες όλους εμάς. Τους ενεργούς πολίτες.