H Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην ετήσια έκθεση προόδου για την ΠΓΔΜ, δεν εισηγείται συγκεκριμένη ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια. Ειδικότερα, η Επιτροπή αναφέρεται στα επεισόδια που παρατηρήθηκαν πριν και κατά τη διάρκεια των βουλευτικών εκλογών στην ΠΓΔΜ της 1ης Ιουνίου, υπογραμμίζοντας ότι η διεξαγωγή των εκλογών δεν έγινε με τρόπο σύμφωνο προς τους διεθνείς κανόνες.
Επιπλέον, η έκθεση, σημειώνει τον περιορισμένο πολιτικό διάλογο μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, ενώ οι σχέσεις μεταξύ του προέδρου και του πρωθυπουργού της χώρας χαρακτηρίζονται "αμφιλεγόμενες". Αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι "η πολιτική ένταση παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα και ο διάλογος με την αντιπολίτευση ήταν περιορισμένος".
Επίσης, η Επιτροπή σημειώνει την πρόοδο που έχει επιτευχθεί σχετικά με τη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης και της αστυνομίας, ωστόσο, τονίζει την ανάγκη να γίνουν μεγαλύτερες προσπάθειες για μια πιο διαφανή και ανεξάρτητη από πολιτικές παρεμβάσεις, δημόσια διοίκηση.
Σε ό,τι αφορά την καταπολέμηση της διαφθοράς, επισημαίνεται η ανάγκη λήψης περισσότερων μέτρων, ειδικότερα, στη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων και στη διεξαγωγή των προεκλογικών εκστρατειών.
Μικρή πρόοδος σημειώνεται και σε ό,τι αφορά την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τα δικαιώματα των μειονοτήτων. Ωστόσο,σε ζητήματα που σχετίζονται με το δικαίωμα χρήσης των γλωσσών και της ισότιμης εκπροσώπησης, βάσει της Συμφωνίας της Οχρίδας, η Επιτροπή παρατηρεί μεγαλύτερη πρόοδο.
Εξάλλου, σε ό,τι αφορά τα θέματα ειδικότερου ελληνικού ενδιαφέροντος, η έκθεση της Επιτροπής περιέχει σημαντικές αναφορές.
Η Επιτροπή σημειώνει, αρχικά, ότι οι σχέσεις Ελλάδας και ΠΓΔΜ είναι στενές και καλύπτουν πολλούς τομείς, κυρίως οικονομικού και επενδυτικού χαρακτήρα και ότι οι δύο χώρες συνεργάζονται για τη συγχρηματοδότηση οδικών μεταφορικών αρτηριών, στο πλαίσιο του Trans European Transport Network της ΕΕ.
Ωστόσο, συνεχίζει η Επιτροπή, "οι σχέσεις των δύο χωρών εξακολουθούν να επηρεάζονται από το ανεπίλυτο ζήτημα του ονόματος" και συμπληρώνει ότι "θα πρέπει να αποφεύγονται πράξεις που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας".
Τέλος, σχετικά με τα περιφερειακά ζητήματα και τις διεθνείς υποχρεώσεις της ΠΓΔΜ, σημειώνεται ότι "η περιφερειακή συνεργασία και η διατήρηση σχέσεων καλής γειτονίας συνιστούν βασικό στοιχείο της διαδικασίας ένταξης της χώρας στην ΕΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου